1 av 5
Funkishus ska byggas på Malagakajen alldeles bredvid nybyggda området Havsporten. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio
2 av 5
Malagakajen. Ett höghus ska byggas där cisternen står idag. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.
3 av 5
Skärhamns stora båthamn. I bakgrunden Malagakajen. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.
4 av 5
Här ska fyravåningarshus i funkisstil byggas. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.
5 av 5
Kjell-Erik Persson (M) tycker att ett bostadsområde vore bättre på den här platsen. Foto: Lasse Nilsson

Nytt bostadsområde rör upp känslor i Skärhamn

1:55 min

Efter sex års strid om bostadsbyggande på Malagakajen i Skärhamn på Tjörn ska kommunstyrelsen denna vecka ta ett första beslut om en detaljplan - efter att ha fått bakläxa från länsstyrelsen.

Det har tidvis varit en het debatt med ett 40-tal överklagande och också protester som en namninsamling med tusen namnteckningar.

Det nya området ska gå i mer funkisstil är det tänkt, som mest fyra våningar höga och så ett höghus sex sju våningar alltsomallt 100 lägenheter. Bland annat skymmer husen utsikten för folk i grannområdet byggt i traditionell skärgårdsstil.

– Jag tycker inte det är så käckt. Inte höghus i all fall, säger Barbro Olausson utanför den stora mataffären i centrala Skärhamn.

Sex sju våningar bara..?

– Nä, fy bubblan. Nä det passar inte där, säger Barbro Olausson.

– Inget fel, det är jättebra, säger Victor Fors som står och snickrar i småbåtshamnen.

Det passar in tycker du...?

– Ja, det ser ju tråkigt ut som det gör nu, så varför inte.

– Jag tycker det är kul att man bygger där, men inte så höga. Jag vill ha gammal stil på det, säger en annan skärhamnsbo Malin Wallberg.

Det nya området ska gå i mer funkisstil är det tänkt, som mest fyra våningar höga och så ett höghus på sex-sju våningar, allt som allt 100 lägenheter. Bland annat skymmer husen utsikten för folk i grannområdet byggt i traditionell skärgårdsstil och även för andra som Jeanette Lagervall, aktiv socialdemokrat som kämpat i sex år mot planerna.

– Vi anser att det inte är anpassat till den befintliga byggnationen som finns på Tjörn. Exploateringsgraden tycker vi är alldeles för hög. Det innebär ju då att exploatören måste ju då, han måste ju bygga så högt som det någonsin går, för att få tillbaka sitt insatta kapital, så ska bära mycket av de konsekvenserna, säger Jeanette Lagervall (S).

Alla är inte helt eniga. Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill ha en våning lägre på husen. Moderaten Karl-Erik Persson är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och han förstår att det varit omfattande protester.

– Det här inkräktar ju på många boende i det här området, och det är då naturligt att de då klagar på det, säger Karl-Erik Persson (M)

Men deras argument har du inte tagit åt dig alls eller?

– Nej, jag har inte tagit åt mig och Länsstyrelsen har ju samma uppfattning som jag. Det är inte frågan om att jag kör över någon, utsikt är inte något som man äger. Utan utsikt är något man kan ha.

Arkitekturen då?

– Det finns ett gestaltningsprogram exempel på hur man skull kunna bygga, många hävdar att det är lådor. Man får se till att det blir en modern bebyggelse i området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista