Match mellan IFK Göteborg och Häcken tidigare i år. Foto: Björn Olsson / SCANPIX

Blåvitts säkerhetschef slutar

3:11 min

Blåvitts säkerhetschef Tommie Elgestål har sagt upp sig. Han säger att det inte har att göra med helgens match där klistermärken såldes med budskapet "Hata Tommie", en händelse som klubben fördömt och även polisanmält.

Elgestål säger till P4 Göteborg att trycket på honom som säkerhetschef inte har något att göra med hans beslut att säga upp sig. Beslutet togs redan för en månad sedan.

–  I den diskussionen vi hade var det inte det som låg till grund utan helt enkelt att han vill göra andra saker. Sedan är det naturligtvis så att positionen är väldigt tuff. Det ska jag inte sticka under stol med, säger IFK:s klubbdirektör Martin Kurzwelly.

Vid helgens match såldes kilstermärken med budskapet "Hata Tommie", har det spelat in i att beskedet kommer just nu?

– Nej, det har det inte gjort. Sedan vill jag bara säga att vi vet inte vem som ligger bakom eller bär ansvaret, men vi ser väldigt allvarligt på det här. Igår gjorde vi en polisanmälan, det är i direkt strid med våra grundvärderingar, personangrepp eller upplevt hot. Såhär får det inte gå till.

Tommie Elgestål kommer att arbeta året ut och på så sätt hoppas klubben säkerställa säkerhetsarbetet. Under den tiden ska en ny säkerhetschef fasas in. Nu pratar klubben med aktörer som arbetar med säkerhet kring matcherna och går igenom vilka behov som finns.

– Vi tänker göra en professionell rekrytering.

Hur ska ni göra det attraktivt att söka?

– Man ska veta att det är en utsatt position, man får stå i blåsten när det bränner till. Men det kommer de som söker att veta om också.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista