Det blir bara ett litet leende med tanke på resultatet, säger Håkan Samuelsson Volvo personvagnars vd. Foto: Lasse Nilsson/P4 Sveriges Radio Göteborg

Nedåtgående siffror för Volvo Personvagnar

"Det är naturligtvis en tuff tid"
1:30 min

Volvo personvagnars försäljning av nya bilar har hittills i år minskat med 2,5 procent jämfört med förra året. Enligt företagets vd är det helt i linje med vad man räknat med.

– Förra året var problematiskt. Det är naturligtvis en tuff tid. Vi redovisar ju en förlust på 577 miljoner och det är ingenting man kan vara nöjd med. Det gäller att alla i bolaget fortsätter att hålla stenkoll på kostnaderna, säger Volvo PV:s vd Håkan Samuelsson.

Hittills i år har 209 000 bilar tillverkats i både belgiska Gent och i Torslandafabriken. Om försäljningen ökar något så nås förra årets totala försäljning och det går det jämnt upp tror Håkan Samuelsson.

– Vi får väl hoppas att det här är en nivå varifrån vi sakta kommer att kunna växa. Det kommer att dröja innan vi ser tillväxt i Europa, men Kina och USA fortsätter ju att växa. Och vi öppnar ju upp en fabrik i Kina och vi har ambitionen att nästa år växa, säger Håkan Samuelsson.

Volvo PV redovisar en rörelseförlust på 577 miljoner kronor för första halvåret. Under samma period i fjol blev det en vinst på 349 miljoner kronor. Omsättningen sjönk från 65,4 miljarder till 56,4 miljarder kronor.

Halvårsresultatet är enligt Volvoledningen helt i linje med förväntningarna. Ett operationellt nollresultat för helåret är en realistisk möjlighet, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

För helåret 2013 väntas försäljningsvolymerna hamna i nivå med fjolåret. Framför allt väntas tillväxt i Kina medan Europamarknaden bedöms som "fortsatt utmanande". I USA bedöms försäljningen ligga kvar på samma volymer som förra året.

Lasse Nilsson/Västekot/TT
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".