Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.se

"Allmännyttan har varit alltför försiktig under krisåren"

1:28 min

De kommunala bostadsbolagen i Göteborg har under den senaste tioårsperioden bara byggt i genomsnitt mellan 200 och 300 nya lägenheter. Tina Wallenius (MP) i Byggnadsnämndens rödgröna majoritet tar idag åt sig av Hyresgästföreningens kritik.

– Med viss självkritik så kan jag ge Hyresgästföreningen rätt i sin kritik. Allmännyttan har varit alltför försiktig under krisåren och lågkonjunkturen. Fler av de kommunala bostadsbolagen skulle kunna bidra till ett ökat byggande. Det är självklart, säger Tina Wallenius (MP).

Kjell Björkqvist (FP) tillhör den borgeliga minoriteten i byggnadsnämnden. Inte överraskande håller han med Hyresgästföreningen i Göteborg om att allmännyttan byggt för lite under en längre tid.

– Jag tycker att allmännyttan byggt alldeles för lite och detta kan den rödgröna majoriteten inte komma undan. Sen att man betraktar de kommunala bolagen som marknadsledare är fel. Det ska man inte ha kommunala bolag till. Allmännyttan ska användas framförallt i tider när ingen annan bygger, säger Kjell Björkqvist (FP).

Nu har allmännyttan fått nya direktiv av bostadspolitikerna. Till 2015 ska 1 000 nya lägenheter och 200 småhus stå inflyttningsklara varje år hos de kommunala bostadsbolagen i Göteborg.

Tommy Johansson
tommy.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista