Västtrafik ökar både linjeutbud och turer. Foto Fredrik Sandberg/Scanpix.se

Om två år får Göteborg 40 nya spårvagnar

"Vi måste ju hitta en spårvagn som håller måttet"
1:32 min

I takt med att resenärerna blir fler och fler behöver Göteborg få fler spårvagnar. I dag godkände Göteborgs kommunledning ett leasing-upplägg för minst 40 nya vagnar.

Med tanke på hur den senaste italienska modellen har fungerat finns det en läxa att lära i en ny upphandling, säger socialdemokraten Anneli Hulthén.

– Vi måste dra erfarenheter av de tidigare köp som är gjorda, vad vi och andra har gjort fel i processen och vad som har gjort att vi inte har fått den produkt vi har velat ha, säger Anneli Hulthén (S).

Gnissel, krängningar, rost. Det har funnits många problem med de italienska vagnarna, men nu handlar det inte om att köpa fler från Ansaldobreda, utan om en ny upphandling.

I maj tog kommunledningen beslut om att upphandla 40 nya spårvagnar, med möjlighet att utöka till 100 vagnar vid behov, med första leverans 2016.

Det behövs fler vagnar för att klara ökad trafik och för att kunna skrota vagnar från 1970-talet. Precis som tidigare ska kommunala bolaget Kommunleasing köpa och äga vagnarna. Göteborgs spårvägar får sedan hyra dem i upplägget som kommunstyrelsen nu har godkänt.

En del av problemen med de senaste vagnarna har hängt ihop med kommunens krav på lågt golv i hela vagnen av hänsyn till personer med funktionsnedsättningar. Att pruta på sådana krav är inte aktuellt, säger Anneli Hulthén.

– Vi måste ju hitta en spårvagn som håller måttet. Inte bara uppfyller ett krav utan flera krav som vi ställer på den, säger Anneli Hulthén (S).

För kommunledningen är det viktigt att den nya vagnen inte är helt oprövad, som den förra från Ansaldobreda.

– Det ska vara en vagn som rullar i Europa i dag så att vi kan titta på den och pröva den i Göteborgsklimatet, säger Anneli Hulthén (S).

Trots tidigare problem och en pågående tvist med Ansaldobreda om rostskador säger Anneli Hulthén att hon har förtroende för de experter i kommunen som ska sköta den nya upphandlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".