Tusenlappar. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Bedrägerihärvan upp i hovrätten

I dag börjar rättegången i hovrätten i den stora bedrägerihärva som drabbade Göteborgs Spårvägar. Det kommunala bolaget utsattes för grova bedrägerier från anställda och personer utanför bolaget.

Det är en omfångsrik rättegång som nu tar sin början. 42 förhandlingsdagar är inplanerade, tanken är att förhandlingarna ska vara klara i januari nästa år.

Två chefer inom Göteborgs spårvägar dömdes till fem och ett halvt års fängelse respektive ett år och tio månader, för bland annat grovt bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman. Cheferna lurade Göteborgs Spårvägar på 9 miljoner kronor, bland annat genom påhittade köp av tjänster och för renovering av en av chefernas privata fastighet.

Även två chefer hos underleverantören Veidikke dömdes för att de fått byggföretaget att betala ut miljonbelopp för ingenting alls.

Totalt dömdes 10 personer i härvan. Tingssrättens dom överklagades både av de dömda och åklagaren Anders Berndtsson-Sandell, han står fast vid sin bedömning att straffen bör skärpas.

– Ja, det tycker vi. Det är mycket pengar och man har utnyttjat en insiderfunktion som har agerat tillsammans och i samförstånd med personer utanför de här kommunala eller privata bolagen för att kunna ta ut pengar. Och man har gjort det på ett förslaget sätt, säger Anders Berndtsson-Sandell.

Efter tingsrättens förhandling förra våren, men innan domen meddelats, väckte det uppseende att en av de åtalade som fått lämna sin anställning hos Vedikke, där han misstänktes ha medverkat i ekonomisk brottslighet riktat mot sin arbetsgivare, direkt gick till en anställning som projektledare hos Göteborgs hamn. Men han hann aldrig börja jobba där. Först var han tjänstledig och sen köptes han ut för 6 månadslöner.

– Det kom ner till en förtroendefråga mellan oss och den anställde. Vi kom gemensamt fram till att vi skulle skiljas åt på det sättet, säger Jan Andersson som är chef för infrastruktuen inom Götekorgs hamn.

Erica Hedin
erica.hedin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista