Gabriela Pichler fick Guldbaggen för bästa regi, av filmen Äta Sova Dö, under Guldbaggegalan. Nu kan hon få en Oscarsnominering. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.se

Äta Sova Dö kan få en Oscarsnominering

1:32 min

Filmen Äta Sova Dö, regisserad av göteborgsbaserade Gabriela Pichler, har utsetts till Sveriges Oscarsbidrag. Det presenterades på torsdagen.

– Jag har alltid sett den här filmen lite som en svensk Rocky. Och den gick det ju jättebra för på Oscarsgalan när den kom på 1970-talet. Så jag tänker att det inte är helt omöjligt, säger Gabriela Pichler.

Svenska Oscarskommittén har utsett filmen Äta Sova Dö till Sveriges Oscarsbidrag. Filmen, som hade Sverigepremiär i oktober förra året, fick tidigare i år fyra guldbaggar, bland annat för bästa film och bästa regi.

Äta Sova Dö fick ta emot publikpriset vid filmfestivalen i Venedig förra året och efter det har filmen haft stora framgångar runt om i världen.

– Det är ganska olika hur den bemöts, men jag tycker ofta att det är slående att ju längre bort man kommer så tror man kanske att man uppfattar filmen totalt annorlunda. Men oavsett om man är i Sydkorea eller Georgien eller Argentina så finns det hela tiden någonting som förenar människorna när de tittar på den. De fattar saker som jag kanske inte trodde skulle gå fram, säger Gabriela Pichler.

Den 16 januari kommer beslutet om Äta Sova Dö är en av de fem filmer som Oscarsjuryn nominerar i kategorin bästa icke engelskspråkiga film.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista