Så här såg älgen ut efter att den bärgats ur poolen i Långelanda. Foto: Ellen Ryden.

Älg i pool på Orust stressades till döds

4:36 min

Älgkalven blev så stressad att den till slut dog efter att ha ramlat i en utomhuspool i Långelanda på Orust. Räddningstjänsten lyckades trots att man var snabbt på plats inte rädda älgen.

Det var familjens dotter som vaknade av att en älgko sparkade på solstolar och förde oväsen. När hon tittade i poolen upptäckte hon varför – en älgkalv hade ramlat ner i familjens pool. 

– Jag såg att kalven simmade fram och tillbaka längst poolkanten och försökte ta sig upp, berättar pappa Glenn Rydén. Då hade älgkon givit sig av.

Han ringde räddningstjänsten som snabbt var på plats. Men under tiden upptäckte Glenn att älgkalven snabbt fick det jobbigare.

– Först simmade den kraftfullt men sedan började den snörvla i sig vatten och fick svårt att hålla huvudet över vattnet.

Glenn och hans dotter hjälptes åt att hålla älgens huvud över vattnet så att den inte skulle drunkna och höll den så tills räddningstjänsten anlände.

– När vi höll i huvudet verkade den slappna av och vi trodde att den skulle klara sig.

Men när räddningstjänsten kom och lyfte upp hela älgen slutade den andas och blev livlös.

– Det är möjligt att den dog av chocken. Framför allt min dotter, som är en stor djurvän, blev ledsen över att vi inte kunde rädda den.

P4 Väst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista