Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Ökat personalinflytande i äldreomsorgen

1:17 min

I Göteborg öppnar politikerna för ökat personalinflytande i delar av äldrevården och kanske också i andra verksamheter.

Kommunstyrelsen har nu slagit fast (beslut 4/9) vilka regler som ska gälla för ett försök med så kallade intraprenader i tre stadsdelar.

– Man får pröva att sköta sin enhet, ett äldreboende eller nåt annat, lite mer själv, säger socialdemokraten Anneli Hulthén om beslutet.

– Många gånger finns det en kompetens som anställda, som kanske varit länge i vården, inte upplever tas tillvara. Jag tror att man nu får möjlighet att utnyttja den kompetensen.

Mindre toppstyrt och mer inflytande - så kan berörd personal själv sammanfatta en intraprenad. Verksamheten på t.ex. ett äldreboende utformas mer självständigt än i övriga kommunen av en lokal chef tillsammans med sin personal, kanske efter en viss modell eller pedagogik.

P4 Göteborg berättade nyligen om Tubberödshus i Skärhamn där man jobbar efter den danska Lotte-modellen på ett relationsinriktat äldreboende. Personalen blir mer sparsam och ansvarstagande när den får vara med och utveckla verksamheten och tillåts påverka ekonomin och hur eventuella överskott används. Resultatet kan bli ökad kvalitet till samma pris som i den vanliga kommunala verksamheten. Enligt Tjörn kommuns enkäter har trivseln på Tubberödshus ökat hos både boende och personal.

Politikerna i Göteborg har nu slagit fast ramarna för ett försök i tre stadsdelar till att börja med. Försöken ska utvärderas efter tre år. Det kan handla om äldreboenden eller annan verksamhet - om intresse finns.

– Finns det intresse från andra yrkesgrupper får vi pröva det också, säger Anneli Hulthén, kommunstyrelsens ordförande (S) i Göteborg.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista