Luskamning. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.se

Så skyddar du dig mot huvudlöss

1:04 min

Att huvudlössen dyker upp vid skolstart är mer regel än undantag och nu börjar vi närma oss den tiden på året då det brukar bryta ut. På Hagaskolan i Göteborg har man liksom på många andra skolor och förskolor gått ut med information om lussäsongen.

Gunilla Gurrander arbetar som skolsköterska på Hagaskolan i Göteborg och där har man nu börjat informera föräldrarna om årets lussäsong.

– Vi ska ha avlusningsdagar i september och informera föräldrar om att man ska vara extra uppmärksam i barnens hår nu när barnen börjar skolan efter sommaren, säger Gunilla Gurrander.

Finns det något särskilt man ska tänka på när man skickar sina barn till skolan?

– Prata med varann om att man har haft löss och så. Det har varit lite pinsamt förut. Men det är lättare att begränsa om man säger att man har haft löss. Då kan kompisen titta extra noga, säger Gunilla Gurrander.

Löss är nog något som många av oss kan relatera till men även om det kan klia i kroppen bara vi tänker på det så verkar de vi träffar inte vara särskilt bekymrade...

– Får man det så får man det.

– Jag vet att de finns, men det finns ju jättebra medel nu för tiden.

Men hur ska man då göra för att undvika att få löss? Lill-Marie Persson är överläkare på Skaraborgs sjukhus och hon menar att det inte riktigt finns något sätt att slippa undan dem. Hon vill istället understryka vikten av att upptäcka dem i tid.

Deborah Jakobsson
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista