Polisen har spärrat av platsen för dödskjutningarna i Biskopsgården. Foto: Helena Sällström/P4 Sveriges Radio Göteborg

"David" har lämnat gängkriminaliteten

"Jag höll på med utpressningar och liknande"
1:22 min

Polisen i Västra götaland har fått hjälp från andra polismyndigheter för att klara upp gängrelaterade våldsbrott. Men lösningen på gängproblematik handlar inte bara om polisiära insatser. "David" har lämnat gängkriminaliteten bakom sig.

David, som egentligen heter något annat, har i dag lämnat kriminalitet bakom sig men när han var 15 år blev han medlem i ett kriminellt Mc-gäng.

– Det var väl lite häftigt och så på den tiden. Det var väl lite grupptryck och sådär. Jag höll på med utpressningar och liknande, säger "David" som egentligen heter någonting annat.

Många som väljer att gå med i kriminella gäng gör det för att skapa en grupptillhörighet och oftast är det kompisarna från området som övertalar unga att gå med i gäng. Det menar Camilla Salazar Atias. Hon arbetar med gängkriminalitet på Fryshuet i Stockholm. Hon tycker §att det ofta finns tydliga tecken redan när mycket unga personer håller på att trampa snett och hon tycker inte att samhället sätter in resurser och åtgärder vid rätt tillfälle.

– Man ska jobba väldigt mycket tidigare och lägga resurser på skolan och i hemmet och på andra sätt. Om vi till exempel tittar på hur det ser ut med ensamstående mödrar så har fattigdomen bland dem ökat otroligt mycket de senaste åren. Ofta när man pratar med folk om de som hamnar i gäng så kommer det inte som en nyhet för dem. "Vi såg det på dagis, vi såg det på skolan", men ingen gjorde någonting, förrän de plötsligt blir äldre och straffskyldiga, säger Camilla Salazar Atias.

P4 Göteborg
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".