Fateme Ekhtesari. Foto: Göteborgs Poesifestival.

Poesifestival med fokus på Iran

1:51 min

Idag börjar Göteborgs poesifestival som i år sätter fokus på samtida iransk poesi, en lyrik som trots censur och begränsningar hittar vägar att komma ut. Kulturnytt har pratat med två unga poeter som skriver om motstånd och politik.

– Den persiska samtida poesi består till stor del av klassisk poesi där kärleksdikter dominerar,  men det finns även en politiskt medveten lyrik som växer sig allt starkare, säger poeten Fateme Ekhtesari, en av Irans mest uppmärksammade unga poeter.

Själv skriver hon om kvinnors villkor: om graviditeter, aborter och förlossningar, men också om motstånd och politik, något som försvårat hennes möjligheter att få sina dikter utgivna.

Hennes första diktsamling från 2010 , "En feministisk diskussion innan potatisen kokar", publicerades, men censurerades senare av myndigheterna.

Idag måste hon idka självcensur och skriva under pseudonym för att få sina dikter utgivna.

Roya Zarrin är en annan ung samtida persisk poet. Även hon har hittat strategier för att kunna skriva trots statlig censur:

I sin yogalokal ordnar hon hemliga poesimöten där deltagarna skriver och diskuterar det fria ordet,  en slags motståndshandling, säger hon.

Nyligen fick hon arbetsförbud när poesimötena upptäcktes av myndigheterna, men det har inte påverkat hennes skrivande.

– Det är just när litteratur och konst har som störst påverkan på en diktatur som censuren träder in , säger Roya, därför kommer jag att fortsätta skriva poesi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista