Pinsamt, var det vanligaste svaret när krogbesökare tillfrågades. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Doggybag pinsam för kroggäster

Pinsamt, var det vanligaste svaret när krogbesökare tillfrågades om varför de avstår att be om en doggybag när portionen blev för stor.

– Det bästa vore om restaurangerna upplyste gästerna om att möjligheten finns, säger Bibi Mossberg på Konsument Göteborg som gjort undersökningen.

– Då blev det kanske mindre pinsamt.

Restauranger och storkök slänger 125 000 ton mat per år och varje svensk 72 kilo per person och år. Doggybags är ett sätt av många att försöka minska svinnet.

För krogarna är det dessutom billigare att erbjuda påsar och lådor än att själva hantera matavfallet.

Att skriva på menyn, sätta upp skyltar eller informera gästerna är några sätt att, enligt Konsument Göteborg, göra det mindre genant att fråga efter doggybags.

Nyligen har tolv miljoner kronor avsatts till olika myndigheter för att under tre år försöka halvera matsvinnet i landet.

– Vi jobbar mycket med frågan, säger Sanna Due Sjöström, handläggare på Naturvårdsverket, inte minst med information till hushållen och en kartläggning av varför butiker slänger så mycket.

– När det gäller restauranger så kanske man också skulle kunna fundera på portionernas storlek, att prisdifferentiera och erbjuda barnportioner eller halva portioner.

TT

Fakta: Konsumenter om doggybag

Konsument Göteborg frågade 45 personer, män och kvinnor i åldrarna 16-66, hur vanligt det är att de ber om en doggybag på krogen:

  • 35 bryr sig aldrig om att ens fråga.
  • 3 kan fråga, men väldigt sällan.
  • 7 frågar och kan tänka sig att fråga.

Källa: Konsument Göteborg (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista