Foto: Ida Cliffordson/SR P4 Göteborg

Götheborg kommer hem idag

1:19 min

Klockan fyra i eftermiddag kommer Ostindiefararen Götheborg hem igen efter fyra månader på Europaturné. 

Under tiden Ostindiefararen har varit ute har hon hunnit besöka 17 städer i 9 länder. Nyckelbesättningen som har varit ombord under hela seglatsen har sett nya platser och fått med sig fina minnen. 

– Det har varit spännande och intressant. Vi har ju besökt ett flertal hamnar från nere i Frankrike och längst upp i Bottenviken, säger Carsten Hedlund, befälhavare på Götheborg. Jag är imponerad över den entusiasm och hängivenhet som finns inom nyckelbesättningen kring det här skeppet.

Skeppet fick i somras nya investerare ifrån Kina. Claes Fredriksson är VD för Svenska Ostindiska Companiet och han försäkrar att skeppet förblir svenskt och han berättar även lite om framtidsplanerna.

– Framtiden för Ostindiefararen ser både ljus och lång ut nu när vi har en samarbetspartner som gör det möjligt för oss att segla i troligtvis sju år, säger Claes Fredriksson. Vi kommer att segla under svensk flagg, vi kommer att ha svensk besättning till största del och vi är definitivt ett svenskt skepp.

– Vår plan är att avresa första veckan i april. Vi börjar då vår långa världsomsegling som är vår ambition att göra. Första etappen på den seglingen går till Kina.


Deborah Jakobsson
deborah.jakobsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista