Dubbelmordet i Biskopsgården i onsdags följdes av två skjutningar med skadade unga män i helgen, och skjutning bland lekande barn i Biskopsgården i går. Nu är det närmare trettio skjutningar i Göteborg bara i år. Foto: Helena Sällström/P4 Sveriges Radio Göteborg

Anneli Hulthén vill se strängare vapenlagar

1:41 min

Förra veckans dödsskjutningar i Biskopsgården följdes av två skjutningar i helgen. Nu handlar det om trettio skjutningar i Göteborg bara i år. Just nu pågår ett extrainsatt möte där representanter från hela kommunstyrelsen, räddningstjänsten och polisen är med.

- Framför allt hoppas jag att vi får en objektiv bild av vad som har hänt och vad som hänger ihop med varandra. Och om vi ska göra mer från kommunens sida, stadsdelarnas sida eller kanske sociala resursnämnden, säger Anneli Hulthén (S).

Det är också viktigt nu, säger Hulthén, att möta alla de boende i områdena som är oroliga över vad som händer. Och nu på morgonen hålls alltså vad som från början var tänkt som mer av ett informationsmöte mellan de rödgröna och polisen, men som vidgats till ett extrainsatt möte där representanter från hela kommunstyrelsen, räddningstjänst och polisen är med.

Dubbelmordet i Biskopsgården i onsdags följdes av två skjutningar med skadade unga män i helgen, och skjutning bland lekande barn i Biskopsgården i går. Nu är det närmare trettio skjutningar i Göteborg bara i år.

Boende talar allt mer om ökad polisnärvaro och att politikerna försöker göra något. Anneli Hulthén menar att frågan också måste lyftas nationellt.
- Vi måste verkligen betona att vi behöver strängare vapenlagstiftning, strängare straff för dem som bär vapen, säger hon. Det är oacceptabelt att vi har så många vapen i omlopp och att människor är beredda att använda dem allt oftare. Det är ett otroligt viktigt budskap som vi måste meddela till inte minst riksdag och regering, säger Hulthén.

Länskriminalpolisens chef Sven Alhbin vill se att de som innehar vapen snabbt får sina straff.
- Fokus måste bli en avskräckande effekt, säger Alhbin. Den som grips för ett vapenbrott måste känna av det direkt, inte efter ett år eller mer.

Linn Ohlsson
linn.ohlsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista