Den i dag ganska tomma platsen ska i framtiden sjuda av liv. Foto: Peter Stenberg/SR Göteborg

Troligen fördröjd byggstart Södra Älvstranden

Det dröjer med stor säkerhet ytterligare flera år innan bygget vid Södra älvstranden kan komma igång. Detta trots att politikerna i Byggnadsnämnden nu enats om en detaljplan för den kommunala långbänken Södra älvstranden.

Politikerna räknar kallt med att den göteborgska överklagandekarusellen ska dra igång, också på Södra Älvstranden. Byggnadsnämndens socialdemokratiske ordförande Mats Arnsmar är numera luttrad.

– Vi har ju den situationen vi har i byggprocessen, vi ser sista året att antalet överklaganden har ökat. Går det bra kan vi börja bygga 2015, men blir det överklagat kan det nog dra ut på tiden där också. Det säger Mats Arnsmar.

Är det överklagande som ser ut att bli det stora problemet vid Södra Älvstranden?

– Jag är rädd att det hamnar i den kvarnen så att säga vi ser ju att antalet överklagande senaste året fördubblats på bostäder just. Det har gått från strax över tusen upp till nästan två och ett halvt tusen vid halvårsskiftet.

Ingen större optimism för byggnadsnämndens ordförande Mats Arnsmar. Kommunfullmäktige ska nu som sista instans rent formellt godkänna planen över södra älvstranden. Men att baxa hela älvstrandsprojektet med 400 lägenheter, utebad, kontor och kommersiella lokaler har tagit göteborgspoitikerna cirka 20 år. Nu väntar överklagande av detaljplanen.

Kjell Björkqvist fokpartist i byggnadsnämnden försöker ändå se ljust på läget:

– Det som varit bra med det här att det tagit lite tid, det är ändå att det blivit bättre. För tänkte man på hur det såg ut från början, när man ritade det första förslaget. Det såg inte roligt ut.

Tommy Johansson

Reporter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".