Bergtäkt eller ej? Snart avgörs striden. Foto: Roger Blomqvist/Sveriges Radio

"Oljeledningar hotas inte"

Olje- och gasledningar hotas inte av sprängningar i en ny bergtäkt i Arendal. Det säger bolaget Swerock i ett yttrande till mark- och miljödomstolen, sedan raffinaderiet St1 begärt garantier för att råoljeledningen vid Oljevägen inte skadas.

I yttrandet säger Swerock att försiktig sprängning med bl.a. täckning kommer att användas i närheten av ledningar. Bolaget säger att det inte heller finns någon risk att grundvattnet sjunker i bergrum med oljelager (som raffinaderiet oroat sig för), eftersom avstånden är stora.

St1 kommer enligt yttrandet att inbjudas till samråd om de åtgärder som behövs.Beslut om täkttillståndet väntas om knappt två veckor.

St1 Refinery tar i sitt yttrande till mark- och miljödomstolen upp sin dåliga erfarenhet av tidigare sprängningar, då sten har kastats mot oljeledningen och cisterner, när hamnen har sprängt och under ombyggnaden av väg 155.

Två hyresgäster på och vid Ardalsberget har överklagat länsstyrelsens tillstånd till bergtäkten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".