Kommunalrådet Jonas Ransgård (M). Foto: Hampus Rundberg/P4 Sveriges Radio Göteborg

Ransgård (M): Skjutningarna är en förfärlig utveckling

1:32 min

Kommunstyrelsen håller i dag ett krismöte för att diskutera skottlossningarna. Jonas Ransgård (M) vill se längre straff för mord och våldsdåd. Det tror han kommer avskräcka från att fler skjutningar inträffar.

– Det är en förfärlig utveckling vi har nu med alldeles för mycket vapen i omlopp. Hänsynslösheten har ökat med risk för att andra kommer till skada.

Jonas Ransgård ställer sig bakom Anneli Hulténs krav på strängare vapenlagar.

– Jag hoppas också på en bred enighet kring att straffen för grova våldsbrott ska skärpas ytterligare.

Han vill ha längre straff för mord och våldsdåd i avskräckande syfte och ser det som ett sätt att öka tryggheten för allmänheten.

– Jag har fått många frågor kring vad detta gör för bilden av Göteborg, men den viktigaste frågan måste vara vad detta gör för göteborgarnas trygghet. Det är fråga nummer ett. Gator och torg är till för göteborgarna och det ska de inte behöva avstå ifrån.

En vanlig invändning mot hårdare straff är att det inte fungerar avskräckande.

– Är man vanekriminell så är det tyvärr dålig prognos för att komma tillbaka. Det görs insatser för att de ska komma ur detta, och det är framgångsrikt till en del, men för många blir det för svårt.

Han tror också att insatser i skolan kan motverka kriminalitet.

– Vi ser ett tydligt samband mellan arbetslöshet och risk för kriminalitet å ena sidan, och att ha misslyckats i skolan å andra. Få av de kriminella har haft en okej skolgång. Man ska reagera och ge stöd redan när man ser svaga resultat i nationella prov.

Under förmiddagens krismöte kring skjutningarna vill Ransgård diskutera vad kommunen kan göra för att underlätta för polisen. Han vill också ta upp risken för att hamna i samma läge som för något år sedan när räddningspersonal och ambulans inte ville ge sig in i vissa områden utan poliseskort.

– Det får inte bli så att vi ger upp vissa delar av stan.

P4 Morgon
p4morgongbg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista