"Våldet har ingen plats i vårt samhälle"

0:26 min

Strängare vapenlagar är absolut nödvändigt. Det menar kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S), efter helgens skjutningar. Nu vill politiker och polis förstärka det samarbete som redan finns.

Strängare vapenlagar är absolut nödvändigt för att få ett slut på våldet och skjutningarna i samhället. Det sa kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) under den presskonferens som hölls efter ett extrainsatt möte med anledning av helgens skjutningar.

– Vi måste stoppa alla illegala vapen som kommer in över landets gränser. Vi accepterar inte våldet. Jag ska göra mitt bästa för att få till en diskussion med Beatrice Ask, säger Anneli Hulthén (S).

Anneli Hulthén menar att en annan viktig fråga just nu är det förebyggande arbetet. Den frågan är samtliga partier överens om.

– Har man inte en skolgång med sig så har man också en ökad risk för att hamna i kriminalitet. Skolk är en jätteallvarlig varningssignal på att saker inte står rätt till. Om ungdomarna inte får en varning när de låter bli att komma till skolan, vad skickar det för signaler? Det här kan vi börja arbeta med redan i dag, säger Helene Odenljung (FP).

Det som från början var tänkt som ett informationsmöte mellan de rödgröna partierna och polisen vidgades till ett extrainsatt möte där representanter från hela kommunstyrelsen, räddningstjänst och polisen var med.

Dubbelmordet i Biskopsgården i onsdags följdes av två skjutningar med skadade unga män i helgen, och en skjutning bland lekande barn i Biskopsgården på söndagen.

Nu är det närmare trettio skjutningar i Göteborg bara i år.

– Det är fullständigt oacceptabelt, det som händer. Nu måste vi titta på hur vi stoppar nyrekryteringen och hur vi kan underlätta ett ökat föräldrastöd, säger David Lega (KD).

P4 Göteborg
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista