Foto: Hasse Holmberg/scanpix.se

Bemanningsanställda lever ett otryggt arbetsliv

"Du kan få sparken i morgon"
1:39 min

24-årige Anton förlorade sitt jobb över en dag, efter fem månaders anställning. Flera fackförbund menar att alltför många företag i Sjuhärad inte tar sitt ansvar när man hyr in sin personal via bemanningsföretag. 

Baksidan för de anställda är att en bemanningsanställning ofta är betydligt otryggare än en vanlig anställning.

En av alla unga personer som har haft jobb via ett bemanningsföretag är 24-årige Anton (som egentligen heter något annat).
En kväll fick han ett telefonsamtal hem, där han fick veta att nästa dag på jobbet var hans sista - efter fem månaders anställning.

– På torsdagskvällen fick jag samtal om "att i morgon är det din sista dag". Jag blev uppsagd, säger Anton.

Som visstidsanställd på ett bemanningsföretag är det två veckors uppsägningstid som gäller. I Antons fall fick han under de veckorna inte vara kvar på den arbetsplats han varit på under de fem månader han varit anställd. I stället fick han besked på fredagen att han på måndagen skulle infinna sig sex på morgonen på en annan arbetsplats - på en ort flera mil från där Anton bor.

– Det var en arbetsuppgift som jag aldrig ens funderat på att jobba med. Det jag hört är att de gör det för att de inte vill (betala) de garanterade pengarna under perioden. De ger ett jobb som de vet att man inte vill göra, så att man ska tacka nej.

Anton menar att det är vanligt att bemanningsföretag tar till lite fula knep för att slippa betala garantilön. Han har kompisar som råkat ut för samma sak.

Något han också menar är vanligt är att det är svårt att få ledigt från jobbet som bemanningsanställd.

– Man vågar ju inte be om någonting egentligen. Jag ville ha två dagars ledigt och då blev de arga på företaget. Man har sådan instabil anställning, man har ingen säkerhet. De kan ringa i morgon och säga att "du jobbar inte här längre", säger Anton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".