Fredrik Reinfeldt (M) menar att alliansregeringen redan satsat mycket på att få bort den organiserade brottsligheten. Foto: Anders Foghagen/Sveriges radio

Reinfeldt: Jag förstår om många känner sig rädda

1:23 min

Statsminister Fredrik Reinfeldt menar att regeringen redan satsat mycket resurser för att minska den organiserade brottsligheten. Nu vill han se satsningar på utbildning och möjligheten att få jobb. Det sa han i samband med en presskonferens på Frölunda torg på måndagen.

– Jag förstår om många känner sig skrämda och rädda inför det som har skett, och det är viktigt att regeringen har satsat mycket resurser på att specialisera vårt kunnande när det gäller grovt organiserad brottslighet. Det är uppenbart att vi behöver göra mer. Jag tror att vi måste vara tydliga med att vi ska ha längre påföljder för grova våldsbrott och att normalpåföljden för mord bör vara livstid, någonting som yrkeskriminella inte uppskattar eftersom man då får sitta i fängelse under väldigt lång tid, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Hur prioriterad är frågan om skottlossningarna för regeringen?

– Vi har aldrig haft så många poliser, åklagare och domare som vi har i Sverige nu. Vi vill rusta rättssamhället till att tydligare reagera. Men det handlar också om samhällsklimat, hur utbildning fungerar, och möjligheten att få jobb. Och där delar vi i så fall ansvaret med den rödgröna majoriteten som har lett Göteborg under lång tid, säger Fredrik Reinfeldt (M).

Statsminister Fredrik Reinfeldt besöker undermåndagen Frölunda Torg för att presentera ett kommande budgetförslag. Bland annat vill alliansregeringen råda bot på den höga ungdomsarbetslösheten genom att satsa 3,1 miljarder kronor på jobb för unga, största tyngden läggs på anställningar på yrkesintroduktionsavtal där unga utan erfarenhet av yrket förutom avtalsenlig lön ska få utbildning och handledning.

Det ska också bli tusen kronor billigare per månad att anställa en person under 23 år.

– Det är flera delar i paketet. 2,2 miljoner löntagare får sänkt a-kasseavgift med en profil på låg- och normalinkomsttagare. Stora insatser för att fler unga ska få jobb. Ytterligare rabatter för att anställa framför allt de som är under 23 år, säger Fredrik Reinfeldt.

P4 Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista