Länspolismästare Klas Friberg. Foto: Johanna Storm/P4 Sveriges Radio Göteborg

Klas Friberg: Polisen har kontroll över situationen

8:53 min

Hittills i år har 30 skjutningar skett i Göteborgsområdet. För varje gång ökar risken att utomstående, så kallad tredje man, hamnar i skottlinjen. I de drabbade områdena ökar oron för varje dag. Länspolismästare Klas Friberg

Länspolismästare Klas Friberg gästar Göteborg Direkt för att tala om den senaste tidens skjutningar i Göteborg.

– Det är helt oacceptabelt att unga människor blir skjutna. Det krävs att vi tar det här på största allvar, inte bara kortsiktigt, säger Klas Friberg.

Vad kan ni göra för att öka tryggheten?

– Vi försöker vara ute och vara synliga. Och vi kommer att göra ett antal aktiva insatser för att säkra tryggheten, med bland annat trafikkontroller, säger Klas Friberg.

Västra Götalandspolisen har fått hjälp från polisen i andra delar av landet för att kunna hantera den stora mängd ärenden de fått in den senaste tiden. Och flera gånger har polisen gått ut och vädjat till allmänheten om att höra av sig med vittnesmål.

– Det absolut viktigaste som finns är att vi får hjälp av invånarna, säger Klas Friberg.

Har polisen kontroll över situationen?

– Vi har kontroll i de delarna som jag tycker tt vi bör ha, vad gäller utredning- och spaningsverksamheten. Vi är beroende av att vi får stöd från både allmänhet och andra instanser i samhället för att få en bättre kontroll på det brottsförebyggande arbetet, säger Klas Friberg.

Göteborg Direkt
gbgdirekt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista