1 av 2
Foto: Deborah Jakobsson/P4 Sveriges Radio Göteborg
2 av 2
Foto: Jörgen Andersson/Pressbild Stena

Övar på att klara den värsta katastrofen

1:04 min

På måndagsförmiddagen genomfördes en stor brandövning inne på Stena Oils område nedanför Älvsborgsbron i Göteborg.

– Övningstekniskt så har vi en brand ombord på en bunkerbåt, en Stena Oil bunkerbåt och vi har fått en brand ner i deras pumprum. Det har varit en okontrollerad brand och vi har saknat tre personer som vi har letat reda på, säger Ingemar Waldenby som varit insatschef från Räddningstjänsten under dagen.

När vi kommer dit har brandmännen precis hittat den sista dockan som de rullar ut på bår från båten. Övningen var ett samarbete mellan bland andra Stena Oil, Göteborgs Hamn och Räddningstjänsten. Ingemar Waldenby förklarar vilka faror det finns om något liknande skulle hända på riktigt.

– Ja, i huvudsak handlar det ju om de direkta farorna för de personerna som är ombord. Det är ju de som är allra närmast och det är livsfara för dem, säger Ingemar Waldenby.

I sekundärskedet är det stora miljörisker eftersom det är en oljebåt. Det finns ju även en risk med att det ligger en oljetanker och brinner mitt under älvsborgsbron. Både med tanke på miljön på bron men också med tanke på hållfastheten på bron. En brand på en oljetanker här, det är riktigt lurigt.

Kan man anse att övningen har varit lyckad?

– Mycket lyckad. Vi har sett vad vi behöver förbättra oss på och vi har sett att vi kan väldigt mycket också.

Deborah Jakobsson
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista