Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S). Foto: Mikael Sjödell/Sveriges Radio

"En tragedi oavsett vem som drabbas av våldet"

2:00 min

Efter ett trettiotal skottlossningar i Göteborg hittills i år satt kommunstyrelsen i morse i ett extrainkallat möte med representanter för bland annat polisen och Räddningstjänsten.

– Detta var inte ett möte bara för att hitta på saker. Vi har redan en bra grund att stå på, vi gör redan olika saker beroende på om vi är polis eller stad. Detta var ett möte för att få en gemensam bild av hur situation ser ut, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S).

Några extra åtgärder vidtas alltså inte från kommunens sida, partierna var överens om att fortsätta och intensifiera det förebyggande arbetet. Men på en punkt är man inte överens, den rödgröna majoriteten var tydlig med den otålighet den känner inför justitieminister Beatrice Asks hantering av vapenlagstiftningen:

– Vi behöver snart få svar på frågan "får vi skärpt vapenlagstiftning i Sverige" både när det gäller straffen och innehav. Hon har frågan i sin hand och jag vill understryka att det är allvarligt läge nu. För göteborgs del räcker det med skjutningar nu, vi vill inte ha mer våld i samhället, säger Anneli Hulthén.

Menar du att de som kan påverka detta är på högre ort, alltså lagstiftningsmässigt?

– Absolut, men det innebär inte att Göteborg och Göteborgs stad inte också har ett ansvar, det är inte antingen eller, det är ett gemensamt ansvar att minska kriminaliteten och brottsligheten i samhället, absolut, säger Hulthén.

Mats Pilhem (V), poängterade att det är en tragedi oavsett vem som drabbas av våldet. "En 17-åring är ett barn i mina ögon och om det sägs att offret varit känt av polisen är det inte en förmildrande omskrivning", säger han.

– Ingen göteborgare, ingen ung göteborgare, förtjänar att bli skjuten. Alla som utsätts för våld, dödligt våld, det är samma tragedi för anhöriga och för samhället. Så där ska vi inte se någon skillnad. Däremot är den kunskapen en nyckel till att komma fram till hur man ska kunna förhindra fortsatta skjutningar men det kan aldrig vara en förmildrande omskrivning, säger Mats Pilhem.

Erica Hedin
erica.hedin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista