Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Förslag om individuell värmemätning möter kritik

1:44 min

Alla nya lägenheter i Sverige bör utrustas med energimätare, så att varje lägnhetsinnehavare själv får betala den värmekostnad som man har. Det här är ett förslag för energibesparing från näringsdepartementet som nu möter skarp kritik.

Allmänyttan har provat systemet med individuell mätning på några platser i landet och har kommit fram till att energikostnaderna ÖKAR i stället för att minska.

Kurt Eliasson är vd för SABO, allmännyttans centralorgansiation:

– Ett hus är ju som en termos, med ett ytterskal där värmen cirkulerar mellan lägenheterna.

Om man i flera lägenheter bestämmer sig för att höja innetemperaturen, då höjs temperaturen i hela huset. Våra mätningar visar då att åtgången på energi inne i termosen, i hela huset, ökar med ungefär tio procent.

De kommunala bostadsbolag som prövat sytemet med individuell värmenota har nu också tagit bort mätarna. Indivuduell mätning av värmeåtgången i nyproducerade lägenheter är en del av EU:s direktiv för energieffektivisering.

Inom unionen ska energianvändningen minskas med 20 procent fram till år 2020. Systemet med individuell mätning är dyrt, det framkom på ett branschmöte som SABO bjudit in till igår.

Teknik och driftkostnader för systemet överstiger snabbt eventuella energivinster, enligt de beräkningar som allmännyttan gjort.

Det finns en svaghet till med sytemet, enligt allmännyttan, och det är att kostnaderna för att mäta värmenotan i varje enskild lägenhet blir så hög att fastighetsägarna kommer att välja att fasa ut klassiska energirenoveringar som användande av treglasfönster och tilläggsisoleringar. Det här gäller för såväl allmännyttan som de privata fastighetsägarna.

Kostnaden för dessa renoveringar kommer man inte längre att klara, om det här systemet ska införas, säger Kurt Eliasson vd för SABO.

– Det är redan i dag svårt att räkna hem de här energirenoveringarna, så jag tror att Sverige måste ta ett omtag och låta Boverket titta över hela frågan med EU:s energisspardirektiv, säger Kurt Eliasson.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista