Livet måste fortsätta som normalt efter skjutningarna, säger Hector Valeria. Foto: Helena Sällström/P4 Sveriges Radio Göteborg

Viktigt att föreningarna i Biskopsgården jobbar på som vanligt

Ungdomsledaren Hector Valeria: Det ger ungarna frihet och lugn
1:35 min

Efter den senaste tidens skjutningar i Biskopsgården börjar många försöka hitta tillbaka till vardagen. Hector Valeria är ungdomsledare för fotbollsklubben Solväders FC. Han tror att det är viktigt för barnen att jobba på som vanligt.

På söndagen, några dagar efter dubbelmordet, spelade klubben tre matcher på Heden, som planerat.

– Det ger ungarna frihet, lugn och det är det som är det viktigaste i dag, att ungarna känner att det finns folk som bryr sig i stadsdelen. Alla har varit väldigt hjälpsamma här, exempelvis kom stadsdelschefen hit första dan när detta hände. Krisgrupperna har fungerat väldigt bra i områdena, så det är många människor som försöker göra sitt bästa för att kunna skapa tryggheten i området, säger Hector Valeria.

Hector Valeria har arbetat i Biskopsgården i över tio år och han är välkänd bland ungdomarna i stadsdelen. Han har sett hur många av dem fått det allt tuffare under åren, en del har svårt att klara skolan och andra är utan jobb. Och för att komma till rätta med problemen som finns måste man fokusera mer på just de områdena, skolan och jobben - ge ungdomarna framtidstro, säger han.

Fler vuxna behövs. Efter mötet med kommunstyrelsen i går meddelades att fler stadsdelsvärdar ska anställas och från förvaltningen uppmanar man föreningar att nattvandra och anordna helgaktiviteter. Allt för att skapa en tryggare stadsdel. Och att skapa trygghet är det som är viktigast just. Ett arbete alla måste delta i, tycker han.

– Det finns mängder med föreningar här och de föreningarna måste vara aktiva. De som är med i föreningslivet måste komma ut Vi kan inte fortsätta att leva som att jag lever kvar i mitt gamla hemland. Vi måste bo i det landet vi är i i dag och skapa förutsättningar för våra barn, det är det det handlar om. Våra barn är mycket viktigare än någonting annat, säger Hector Valeria.

Sophia Nilsson
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".