Den inre klockan är ur funktion hos deprimerade. Foto: Simon Paulin/SVD/Scanpix.se

En förbandslåda för det psykiska välmåendet

1:10 min

Psykisk ohälsa ska lättare kunna förebyggas med en ny så kallad förbandslåda, som nu testas i hela landet.

– Vi kallar den här lådan den nya förbandslådan, för den innehåller allt som en vanlig förbandslåda innehåller med plåster och så. Men utöver det finns det också en del som handlar om den psykiska hälsan, för vi vill prata om hälsa som en helhet. Det är en enkel självskattning, där man tittar på hur man har det. Sen är det en telefonkontakt och då blir man kopplad till företagshälsovården, för en tidig kontakt och helt enkelt motverka och stoppa upp i ett sådant tidigt skede som möjligt, säger Rickard Bracken som är projektledare på Hjärnkoll.

Det var några studenter som jobbade för Hjärnkoll som kom på idén med den nya förbandslådan och som ställer några frågor kring psykisk hälsa. Till exempel får du frågan "Kan du glädja dig åt det du brukar?"
Nu samarbetar Hjärnkoll med flera storföretag runt omkring i landet och testar idén och lådan.

– Det vi också hoppas på är att det ska bli samtal om den psykiska ohälsan på arbetsplatsen för att ladda ur det här, för att visa att det här är ingenting som är ovanligt. Utan det här är vanligt och drabbar en av fyra i Sverige. Många människor som upplever psykisk ohälsa känner sig ensamma, upplever skam. Vi vill på något sätt skapa ett samtal på landets arbetsplatser, säger Rickard Bracken.

Lasse Nilsson/P4 Morgon
lasse.nilsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista