Viljan att begränsa tillgången på vapen är ingen lätt fråga att driva i EU, enligt EU-kommissionären Cecilia Malmström. Foto: Juha Roininen/Scanpix.se

Hisingsbon Cecilia Malmström oroad över skjutningarna

Den senaste tidens skottlossningar i Göteborg skapar nu även oro i Bryssel. Cecilia Malmström (FP), EU-kommissionär för inrikesfrågor, bor själv på Hisingen och säger att hon är bekymrad.

I november kommer hon och EU:s övriga inrikesministrar att få ett förslag kring vapenlagstiftning. Förslaget tar upp olika länders lagar och förslag på minimistraff. Syftet är att få en gemensam lagstiftning såsom för den mot trafficking.

Arbetet att se över den illegala vapenhandeln har pågått under en längre tid. Men att vilja begränsa tillgången på vapen är ingen lätt fråga att driva i EU, enligt Malmström.

– Det finns en ganska stor vapenlobby i Europa också, så det är inte ett helt lätt territorium att gå fram i, säger hon till TT.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista