1 av 2
Anneli Hulthén (S). Foto: Adam Samara/P4 SR Göteborg
2 av 2
Anna Lindh samma år som hon mördades. Foto: Jan Collsiöö /Scanpix.se

Tio år efter mordet: Anneli Hulthén minns Anna Lindh

"Hon var väldigt snabb i debatten"
7:10 min

I dag är det tio år sedan utrikesminister Anna Lindh blev knivhuggen på varuhuset NK i Stockholm. Morgonen därpå avled hon av sina skador. Göteborgs kommunstyrelseordförande Anneli Hulthén minns sin vän och kollega med värme.

– Hon var väldigt duktig och väldigt snabb i debatten och väldigt strukturerad. Sen hade hon den andra sida också, hon kunde glömma att kamma håret eller spräcka kjolen. Men hon gjorde det alltid med ett leende på läpparna.

Minns du något speciellt tillfälle?

– Jag minns en gång i något sammanhang i EU-parlamentet. Hon lyckades spräcka kjolen ganska rejält, så vi fick plåstra om den innan hon kunde gå in på mötet. Det var typiskt Anna på något sätt. Det fanns ingen reservkjol att ta till. Men det blev ett gott skratt, säger Anneli Hulthén.

Vad tror du att Anna Lindh har betytt för socialdemokratin?

– Hon hade en stor betydelse, framför allt för tjejerna i min generation. Det fanns ju andra starka tjejer, som i dag är mera damer, både Mona Sahlin och Margot Wallström. De blev så pass naturliga auktoriteter i SSU. Det blev liksom ingen diskussion om att tjejerna halkade efter. Tjejerna var ju på plats, och det var Anna också, säger Anneli Hulthén.

Göteborg Direkt
gbgdirekt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".