Alla elever får inte den hjälp de har rätt till. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.se

Skolorna kan inte kompensera för elevers olika bakgrund

"Med statlig styrning skulle inte kommunpolitikerna nalla ur syltburkarna"
1:40 min

Lärarnas riksförbund vill ha en rättvisare fördelning av pengar till skolorna så att alla elever ska få en ärlig chans att klara sig igenom den. Och då måste staten styra vart pengarna ska gå

– Oavsett bakgrund ska man kunna bli vad man vill efter att ha gått den svenska skolan. Det kan man inte idag. Det är alldeles för stora skillnader mellan kommuner och framför allt mellan skolor. Det tycker vi är fruktansvärt och det måste rättas till, säger Mats LIndgren som är ombudsman vid Lärarnas riksförbund i Göteborg.

Lärarnas riksförbund anser att det är kommunaliseringen av skolan 1991 som successivt ökat klyftorna. Man vill ha öronmärkta pengar till skolan och inte som i dag då exemempelvis stadsnämnderna i Göteborg får en pott pengar från kommunen att själva fördela.

– Problemet är att man tar pengar från skolan och placerar i andra verksamheter som äldreomsorgen eller socialtjänsten säger Mats Lindgren.

Förbundet anser att skolan med dess stora budget ofta får agera budgetregulator i ekonomiskt ansatta stadsdelar.

Mats Lindgren tar exemplet Angered där tiotals miljoner kronor som varit ämnade till skolorna gått till annat och han har ett förslag

– När väl staten bestämmer kunskapsmålen så kan man också styra de ekonomiska resurserna direkt till skolan. Så behöver det inte vara några kommunalpolitiker som är där och nallar i syltburken

Vill ni återförstatliga skolan?

– Vi har förstått att det är ett alldeles för kontroversiellt men vi vill ha nationell styrning med en nationell peng som följer med kunskapsuppdraget.

I en ny studie visar Lärarnas riksförbund hur särskilt skolbarn med utlandsfödda föräldrar med låg utbildning alltmer halkar efter då de inte får tillräcklig hjälp vare sig i skolan eller hemma.

Bara 65 procent av den kategorin unga som bor i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö  klarar kraven att komma in på gymnasiet.

Och om inte skolan förstatligas vill ordföranden i Lärarnas riksförbund i Göteborg Gunnar Valinder göra som i Stockholm och återinföra en skolförvaltning.

– Det kan vara så att man behöver en förberedelseklass i någon skola, då ska man kunna få pengar till det. Eller så har man elever med olika bokstavskombinationer- då ska man kunna få pengar till dem. Det blir mer likvärdigt och jämställt om man har en central förvaltning, anser Gunnar Valinder.

Epp Anderson
epp.anderson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".