Foto: Jessica Gow/Scanpix.se

Viktigt uppmärksamma de som har ont i själen

1:07 min

För att uppmärksamma självmord och hur man kan motverka det genomförs i dag manifestationer, föreställningar och musikframträdanden. Det är internationella suicidpreventiva dagen.

– Var sjätte timma tar en människa sitt liv i Sverige, säger David Östh som arbetar inom skolkyrkan och är en av de som stått i Nordstan och informerat förbipasserande under tisdagen. 

I Göteborg arrangerar Nätverket för kyrka-suicidpreventation till exempel en manifestation och en ljuständning. Else-Marie Törnberg är verksamhetschef för suicidpreventation i väst och hon tycker att det är viktigt att våga prata om det för att bli av med de myter som lever kvar och för att få folk att må bättre.

– Det finns en myt som heter "om någon har bestämt sig så kan man inte göra något åt det" men det har faktiskt visat sig att mellan 85 och 90 procent av de som gör ett försök att ta livet av sig dör av helt andra orsaker längre fram, säger Else-Marie Törnberg.

Märker du av ett stort behov utav att ha den här dagen?

– Ja, det gör jag. Efter att vi har börjat uppmärksamma den här dagen så är det mycket öppnare. Människor vågar prata om psykisk ohälsa och att man har ont i själen. Vi har så lätt att prata om vår kropp, vi är så kroppsfixerade, men i det här höghastighetssamhället som vi bor och lever i så glömmer vi ibland av vårt psykiska välmående, säger Else-Marie Törnberg.

Deborah Jakobsson
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista