- Vi kommer nog fram till vilka som skjutit, problemet är bara att det blir mycket svårt att bevisa det i en rättegång, säger en person inom polisen till P4 Göteborg. Foto: Helena Sällström/P4 Sveriges Radio Göteborg

Svårt bevisa vem som ligger bakom skjutningarna

För tillfället är det lugnt i Biskopsgården efter förra veckans dubbelmord och helgens skjutning mot ett hyreshus.

Cirka 40 poliser varav 10 från Rikskriminalen arbetar just nu med dubbelmordet på Väderilsgatan. Polisen hoppas på att få tips som kan leda till ett genombrott i arbetet.

Frågan är bara om det räcker med tips. På polisens pressavdelning sa man på tisdagseftermiddagen att "vi kommer nog fram till vilka som skjutit, problemet är bara att det blir mycket svårt att bevisa det i en rättegång."

Polisen arbetar med såväl den klassiska operationen dörrknackning som yttre och inre spaning. Man har också en markant närvaro i Biskopsgården, en trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärd som polisen ser det.

När det gäller vapnen som användes vid morden har den tekniska undersökningen visat att det var två automatvapen som användes vid morden.

Polisen vet ännu inte om de två döda var direkta måltavlor. Man arbetar efter hypotesen om rivaliserande kriminella grupper. Ett antal personer har också tagits in till förhör, utan att man haft någon större grad av misstanke mot dem. Utöver personal från rikskriminalen ska göteborgspolisen nu få hjälp från kollegorna i Malmö.

Under 2011 och 2012 hade man ett tiotal gängmord i Malmö. Nu är läget lugnare i Malmöregionen och många av vapnen som var i cirkulation har kommit bort från gatorna. Stora mängder narkotika beslagtogs också.

Fram till i våras hade fem personer dömts till sammanlagt 78 års fängelse.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista