Lars O Carlsson släpper nu tredje delen i trilogin Ögonblick av Nostalgiska återblickar, ytterligare en bok om Göteborgs historia. Foto: Carina Holmberg/P4 Sveriges Radio Göteborg

Nostalgiska återblickar på Göteborgs historia

13 min

I dag släpps en ny bok om Göteborgs historia. Det är tredje delen i trilogin Ögonblick av Nostalgiska återblickar. Före detta P4-medarbetaren Jan O Carlsson gör ännu en djupdykning i arkiven.

Den tredje boken innehåller nytagna bilder men även bilder som legat i Stadsmuséets arkiv.

– Den här baseras på texter som jag skriver varje månad för Innerstadens hemsida, sen har det varit en redaktionskommitté med K-G Friman som har putsat i texterna. Sen har Stadsmuséet valt ut bilder som sedan har kompletterats med nytagna bilder. Jag tycker att det är en väldigt fin mix, säger Jan O Carlsson.

I den nya boken besöker Lars O Carlsson klassiska adresser som Drottning Kristinas jaktslott, Bräutigams, Residenset och Arkaden. Han lovar att läsaren ska få lära sig mer om Tyska kyrkans klockspel och Karl IXs ryttarstaty.

Rosenlund och Stora Hamnkanalen presenteras i egna kapitel. En noggrann botanisering av Göteborgs Stadsmuseums rika bildarkiv av historiska fotografier har kompletterats med nytagna bilder av professionella fotografer.

Ögonblick av Nostalgiska återblickar är ett samarbete mellan Göteborgs Stadsmuseum, Göteborgs-Posten, Innerstaden Göteborg och Svenska kyrkan.

Radiohuset
radiohusetgbg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista