Foto: Anders Nyberg/ Sveriges Radio Kalmar

Folkpartiet i Kungälv lämnar alliansen

"Det är helt horribelt"
2:00 min

Alliansen mellan de fyra borgerliga partierna i Kungälv spricker ett år före valet. Det är Folkpartiet som nu bestämt att driva sin politik utanför alliansen, då den borgerliga fyrklövern under en längre tid haft svårigheter att samarbeta.

– Det är helt horribelt, det borde vara självskrivet att om man är fyra allianspartier och vi sitter utanför det är helt horribelt, säger Göran Oskarson som är gruppledare för folkpartiet i Kungälv.

Det är ett krånglande budgetarbete som fått alliansen att spricka helt. För Folkpartiet har som parti, helt halkat utanför diskussionen om kommande gemensam borgerlig budget. I stället är det Håkan Olsson, folkpartisten som i protest lämnat Folkpartiets Kungälvsförening i våras och som numera är politisk vilde i kommunstyrelse och fullmäktige, som diskuterar budgeten med företrädare för Moderaterna, Centern och KD. Som ordförande i bildningsutskottet har han fått den rollen trots att det är gruppledaren Göran Oskarson som företräder Folkpartiet.

- Det är Folkparitet Liberalerna i Kungälv som är med i alliansen. I och med att Göran Olsson valt att lämna Folkparitet i Kungälv kan han inte företräda partiet, säger Göran Oskarson (FP).

Moderaterna är med sina 15 mandat större än Centerpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet tillsammans. Det är Anders Holmensköld, moderat ordförande i kommunstyrelsen, som lett alliansen och som nu ser den splittras.

– Det har funnits roligare dagar. Vi har samarbetat med det här partiet i sju år och nu väljer de att kliva av. På nåt sätt så sviker vi faktiskt våra väljare, säger Anders Holmensköld (M).

Hade du kunnat göra något annorlunda?

– Nej jag hade inte kunnat göra något annorlunda, säger Anders Holmensköld (M).

Kungälvspolitiken har varit rörig under lång tid med partisplittring och utbrytarpartier och nu en politisk vilde i central position. Och Lars Wallberg, ordförande i folkpartiet i Kungälv, kan bara hålla med dom som tycker att politikerna borde ta sig samman och lösa situationen.

-Men vi har inte sparat någon energi för att försöka få dom andra att förstå att det är vår gruppledare som representerar partiet, säger Lars Wallberg (FP)

Så du kan förstå om andra tycker detta verkar barnsligt?

– Ja det är barnsligt, visst är det så, säger Lars Wallberg (FP).

Erica Hedin
erica.hedin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".