Joel började sin kriminella bana i tidig ålder. Det började med snatteri, som blev rån. Och rånen blev grövre och tyngre vapen allt vanligare. Foto: Adam Samara/P4 Göteborg

Svårt för unga killar att bryta med våldet

1:29 min

Sju personer har dött i gängrelaterat våld under det senaste året. Förra veckan sköts två unga män, 28 och 17 år gamla, ihjäl i Biskopsgården. Joel Lundin har lämnat det kriminella livet, men han minns hur lätt en konflikt kunde bryta ut.

– Men kunde gå hem till nån kille och skulle ta droger på krita. Och så sket man i att betala tillbaka. Och så var det nån som ringde upp och sa att det fattas pengar, jag lägger på 100 procent. Du är nu skyldig 50 000, berättar Joel Lundin.

Då bad man dem dra åt helvete och så var hela grejen igång liksom.

Det har varit över 30 skottlossningar i Göteborg i år. Fem personer har dött, och flera har skadats. Går man tillbaka till juli förra året så är det sju personer som skjutits ihjäl i vad polisen tror är gängrelaterat våld.

– Det blir bara mörkare och mörkare och det finns inget slut liksom, säger Joel Lundin.

Joel Lundin rörde sig under lång tid med olika kriminella grupperingar i Göteborg. Enligt honom är det svårt bryta våldspiralen när den väl är igång.

– Så blir någon skadad på vägen och då måste de andra killarna visa att vi inte backar. För om vi backar så kan det bli väldigt dyrt. För om man backar är vacklar så ses det som en svaghet, säger Joel Lundin.

Men det betyder inte att man ska ge upp på de här människorna säger Joel. För honom var räddningen en självhjälpsgrupp som öppnade hans ögon för sitt destruktiva beteende. Och han tror att det många gånger handlar om att fånga upp människor som hamnat utanför systemet, i tid.

– Det många killar som det är en hårfin linje mellan att det går åt helvete eller göra succé liksom, säger Joel Lundin.

Adam Samara
adam.samara@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista