1 av 2
Akutintaget på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Foto: Annika H Eriksson
2 av 2
Kristin Rygge är läkare och jobbar på akuten på Sahlgrenska. Foto: Annika H Eriksson/Sveriges Radio

Ökat antal skottskador oroar vården

"Vi tycker det är oroväckande att det är fler skottskador generellt"
1:41 min

Hittills i år har Sahlgrenska universitetssjukhuset vårdat 18 skottskadade personer - de flesta handlar om gängrelaterat våld. Det är fyra personer fler än antalet som vårdades för skottskador under hela förra året. Men det är ändå färre än året dessförinnan.

De senaste veckornas explosionsartade utveckling med många skottlossningar och tre döda oroar sjukvården.

– Varje skottskada är ju tragisk i sig, men om man ser till årsstatistik så är det inte någon jätteskild siffra från tidigare år, men vad som är tragiskt är ju de senaste veckornas utveckling och den trenden som naturligtvis är oroande, säger .

Efter flera skottlossningar har akuten alltså vårdat flera skottskadade personer - och tre personer har dött av sina skador sen början av augusti. Hittills i år har Sahlgrenska universitetssjuhuset vårdat 18 skottskade personer. Jämfört med förra året är det alltså en ökning. Då var det 14 under hela året. Men året dessförinnan var det 24.

– Det är klart att det blir påfrestande för personalen, men då försöker vi ha en sorts debriefing och pratar av sig, både sköterskor och undersökningar och läkare. Vi tycker att det är oroväckande att det är mer skottskador generellt, säger läkaren Kristin Rygge som arbetar på Sahlgrenskas akutmottagning.

Områdeschef Per Karlsson ser att det gängrelaterade våldet inte bara syns på akuten utan även ute i primärvården.

– Det är otäckt därför att det bygger mycket på negativa spiraler ute i samhället och man kan tänka sig att det blir en ökad sjuklighet och en oro, ångest och besvär för de som bor i de områdena. Och det kanske är ett väl stort besvär, såväl som de akuta åtgärderna som man får göra med de här skottskadorna, säger Per Karlsson. 

Annika H Eriksson
annika.h.eriksson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".