Ormar hos man på Hisingen som blev biten. Foto: Länsstyrelsen.

Biten ormägare får behålla sina husdjur

1:33 min

Det ser ganska bra ut för ormarna i den lägenhet på Hisingen, där lägenhetsinnehavaren för en tid sen blev illa biten, enligt den kontrollrapport som Länsstyrelsen nu sammanställt. Men det finns brister, som dåliga lås, som måste åtgärdas.

– Det finns ju vissa brister, inga jättestora brister som sagt, eller akuta saker, men det är lite skydd för belysning lite el, lite renhållning som är eftersatt, så vi kommer att följa upp och göra en mer omfattande kontroll där vi tittar på utrymmen ordentligt hur stora de är.

Men det är godkänt för mannen och hans sätt att hantera alla sina ormar?

– Han behöver ju åtgärda de bristerna som vi har påpekat, men vi har inte plockat några djur därifrån och har inte för avsikt att göra det, så länge han åtgärdar de brister som är, säger Johanna Jensén gruppchef för djurskyddskontrollanterna i Göteborg på Länsstyrelsen

De 30-talet ormarna har det ganska bra, men en del terrarier är för små och de står lite tätt. Det finns också för mycket saker i rummen, som ormarna kan gömma sig i om de lyckas smita. Sen är det då låsanordningarna som måste åtgärdas:

– Det sättet som han stänger terrarierna med en spärr med en ståltråd, som vi tycker han behöver förbättra, ha en bättre låsanordning helt enkelt.

Inga grannar behöver vara oroliga?

– Det tror jag inte. Jag har full förståelse för om man känner obehag eller så, svarar  Johanna Jensén.

– Men jag hade inte skickat in min personal om det inte hade varit säkert, det här är ju dödligt giftiga ormar.

– Personalen hade inte velat gå in heller om det hade funnits risk att de hade kunnat ta sig ur därifrån.

Lasse Nilsson
lasse.nilsson@sveriegsradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista