Allt fler får upp ögonen för kommunens hyrcyklar och systemet Styr & Ställ. Foto: Deborah Jakobsson/P4 SR Göteborg

Succé för kommunens satsning med hyrcyklar

"Vi har ungefär 1 000 cyklar runt om i Göteborg"
1:03 min

Styr & Ställ-systemet med hyrcyklar i Göteborg blir allt populärare. Uthyrningarna har ökat från 85 000 andra kvartalet förra året till 143 000 under samma period i år. Det är en ökning med nästan 70 procent.

Eva Eriksson på Trafikkontoret tror att ökningen beror på trängselskatten, att det finns fler hyrställen nu är tidigare och att man riktat in sig på områden där det rör sig mycket studenter.

– Vi har ju byggt ut antalet stationer och vi har ökat antalet cyklar så vi har ungefär tusen cyklar runt om i Göteborg nu. Och det verkar som att det har gett resultat, säger Eva Eriksson.

Styr & Ställ etablerade sina cyklar i stan i augusti 2010 och nu börjar det verkligen ge resultat. I och med att dom har fått fler användare kommer nu planer på att skaffa fram fler cyklar.

– Det kan tänkas att vi har möjlighet att utveckla det här i satellitområden. Det finns önskemål om att utveckla på Hisingen, säger Eva Eriksson.

Att man har byggt ut för att locka fler studenter verkar onekligen ha fungerat. Vid en av stationerna träffar jag Ngung som är en nöjd användare.

– Det är väldigt bekvämt, och jag tycker om det. Jag använder cyklarna när jag ska från jobbet in till centrum, säger Ngung.

Deborah Jakobsson
deborah.jakobsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".