1 av 2
Dawit Isaak. Foto: Kalle Ahlsén/Scanpix.
2 av 2
Dawit Isaak har varit fängslad i tolv år. Foto: Peter Stenberg/SR.

Eritreas ambassad: Isaaks fall skulle inte ha blivit politik

1:19 min

Ärkebiskopen Anders Wejryd fick i dag den sällsynta möjligheten att komma in på Eritreas ambassad i Sverige och tala med landets högste representant om Dawit Isaaks öde.

Ärkebiskopen krävde att den svensk-eritreanska journalisten ska släppas av humanitära skäl men Eritreas chargé d'affaires Yonas Manna Bairu gav mothugg, berättar Anders Weijryd.

– Han menade naturligtvis, och det har ju sagts tidigare, att detta skulle ha varit ett humanitärt och konsulärt ärende från början. Det skulle inte ha gjorts politik av det. Då hade Dawit Isaak kanske varit fri vid det här laget. Jag sade att det är ingen diskussion som vi deltar i. Vi menar att efter tolv år är det ett humanitärt ärende och av humanitära skäl önskar vi att han ska släppas, säger Anders Wejryd.

Den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isak har suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001 efter att ha skrivit kritiska artiklar om den eritreanska regimen. Det är oklart hur hans situation är i dag och Anders Wejryd fick heller inga besked om den saken från Eritreas ambassad. Enligt ärkebiskopen är det inte bara yttrandefriheten och journalister som är satta under press i Eritrea utan även religionsfriheten är satt på undantag.

– Vi har väldigt långa kontakter med Eritrea från Svenska kyrkans och Evangeliska fosterlandsstiftelsens sida. Vi har fått allt svårare att hålla kontakten med dem. Det är svårt att få visum, svårt att komma in. Man isolerar sig i Eritrea och vi upplever att det här är skadligt för ett land. Lutherska världsförbundet som vi jobbar igenom med katastrofbistånd har tvingats stänga sina verksamheter. Vi är bekymrade över denna isolationism och att de kristna verkar sitta allt trängre, fortsätter Ärkebiskopen, säger Anders Wejryd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista