Lasse Bengtsson, pressekreterare i Göteborgs stift. Foto: Sofia Nilsson / P4 Göteborg

Många väljare osäkra om kyrkovalet

1:42 min

På söndag är det kyrkoval. Men bara en bråkdel av svenska kyrkans 6,5 miljoner medlemmar väljer att gå och rösta.

Simon Lindkvist är medlem i Svenska kyrkan och har röstat förut, och kommer kanske göra så även i år.
– Jag har tänkt det, vi får se hur det går. Men jag har inte satt mig in i vad jag ska rösta på än.
Har du någon uppfattning om vilka frågor som är viktiga i årets val?
– Nej, jag har väldigt dålig koll.

Simon Lindkvist är inte ensam om att vara osäker på vad kyrkovalet handlar om.  Många av de människor som jag pratat med på stan vet inte vilka som är årets stora valfrågor eller ens vad man egentligen röstar till. I förra valet 2009 röstade inte ens 700 000 personer i kyrkovalet, drygt 11 procent. I Göteborgs stift röstade ungefär 45 000 personer. Lasse Bengtsson, som är pressekreterare i Göteborgs stift, tycker att det låga valdeltagandet kan innebära problem för kyrkan.

– När det är ett lågt valdeltagande så är det lätt att kuppa in olika listor. Och en lista som får stort inflytande, som kanske bara representerar 2-3 procent utav de kyrkotillhöriga eller medlemmarna, det är förstås inte bra ur ett demokratiskt synsätt.

Den viktigaste frågan i Göteborgs stift är en rent byråkratiska fråga, säger Lasse Bengtsson.  Den om hur kyrkan ska organiseras i Göteborg, i ett stort pastorat eller flera små. Kyrkomötet har bestämt att dagens samhällighet med 37 församlingar inte ska finnas kvar.
– Då finns det två olika linjer. En linje som vill att man ska dela upp det, för att man tycker att det här stora pastoratet blir otympligt och svårt att styra. Den andra gruppen tycker att ett sort pastorat är bra för att man samlar alla resurser och kan fördela dem solidariskt mellan församlingarna i pastoratet.

Sofia Nilsson
sofia.nilsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista