Foto Lina Ikse/Teater Tamauer

Rutavdraget blir musikal i Göteborg

2:22 min

Rut-avdraget som ger rätt att göra avdrag för exempelvis städning infördes av alliansen 2007 och har kritiserats bland annat för att upprätthålla en föreställning om att man inte ska betala så mycket för typiska kvinnotjänster. Nu blir avdraget en musikal.

Det är Teater Tamauer i Göteborg vill ifrågasätta fenomenet, och gör det i musikalform.

Musikalen pigan är baserad på en serie av författaren Hanna Petersson. Det är en föreställning där hemstädsbranschen skildras med kritiska ögon och där vi får följa en städerska som blir allt tröttare på dom dåliga arbetsvillkoren. En bransch som Hanna Petersson själv har erfarenheter av:

– Jag vill inte skildra städjobbet i sig som något dåligt, jag ser det som ett jättebra jobb. Men det var först när jag kom till Rut-branschen som jag insåg att problemet är anställningsvillkoren och arbetstiderna, det är där kritiken måste ligga.

– Jag kommer från Trelleborg, en arbetarstad, och hamnade mitt i klassklyftorna i Göteborg. Paradvåningarna på Avenyn och lyxvillorna på Saltholmen blev min arbetsplats.

Men varför är det intressant för andra med en kritisk pjäs om städning i hemmet? Och de är ju många som tycker att det är bra med rutavdrag?

– Det berör oss alla, eftersom det är våra skattepengar som finansierar det, säger Hanna Petersson.

Irma Norrman
irma.norrman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista