Hanna Fjeld, förstelärare i Borås. Foto: Amanda Petersson.

Göteborg får sina första "förstelärare"

"Det kommer innebära att man hjälper till och utvecklar skolan."
1:21 min

Lärare kan numer göra annan karriär än att bli rektor. Den 15 oktober får Göteborg sina 143 första förstelärare.

Att skapa tjänster för förstelärare eller lektorer är regeringens sätt att belöna skickliga lärare , med deras hjälp utveckla skolan , och basera mer av undervisningen på vetenskap.

I Borås finns sedan terminstarten 40 förstelärare och pionjären Hanna Fjeld ska nu forma sin splitternya tjänst.

– Det innebär först och främst att man är en rätt hygglig lärare, säger svenskläraren Hanna Fjeld på Engelbrektskolan i Borås.

– Men så kommer det också innebära att man hjälper till och utvecklar skolan att man har ett utvecklingsuppdrag utöver den vanliga undervisningen.

Vad exakt försteläraretjänsten kommer att innebära är inte riktigt färdigt än eftersom det här är något helt nytt men det kanske kan handla om handledning, diskussionegrupper askultation - alltså att man besöker andra lärare i deras klassrum för att se hur de gör och försöka hålla sig a jour med forskning, säger Hanna Fjäll.

Minst en dag i veckan är det tänkt att förstelärarna i Göteborg ska få ägna sig att utveckla skolverksamheten. Lärarförbundet vill helst se att den tiden utökas. Göteborgs stad tänker fördela försteläraretjänsterna i stadsdelarna utifrån deras elevantal.

Sedan är det tänkt att förstelärarna småningom ska få sällskap av ett antal lektorer - det är lärare som doktorerat - och som ytterligare ska stärka kontakterna med forskningen.

För förstelärarna blir det ett rejält lönelyft - minst 5 000 kronor i månaden ska de få - och det gjorde att Elisabet Berg i Sölvesborg först faktiskt tvekade att söka

– Det blir så stor skillnad med ett så stort lönepåslag som vi inte riktigt är vana vid. Samtidigt, om man vänder på det, så kanske förstelärarlönerna även kan få upp andra löner, säger Elisabet Berg.

En lektor ska få 10 000 kronor mer i månaden i lön. Det är oklart hur många lektorer som Göteborg kommer att få.

Epp Anderson, P4 Sjuhärad, P4 Blekinge
epp.anderson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".