Fågeldans. Foto: Jenny Down/flickR/CC BY 2,0

Orkester spelar med kvitter

"Det är fåglarna som är solister."
1:36 min

Fåglar i en orkester. Ja, nästan så blir det vid Göteborg Wind Orchestras konsert i Kronhuset här i Göteborg på fredagskvällen.

Bjarte Engeset är dirigent under kvällen och han tycker att fågelsången gör det hela mycket speciellt.

– Ja, det heter ju konsert för fåglar så höjdpunkten är ju när fåglarna kommer in. Och det är fantastiskt, det är fåglarna som är solister.

Fåglarna står verkligen i fokus i ett av kvällens stycken. Fågelsången är inspelad och orkestern ska försöka anpassa musiken efter deras läten. Mario Saez Lopez är fagottspelare och han tycker att mötet mellan fåglarna och musiken är väldigt fint.

– Jag är inte härifrån men jag har varit här i sju år och har haft möjlighet att gå till skogen och man känner faktiskt att nordiska fåglar och musiken blendar bra in och det är magiskt.

Men att anpassa musiken efter fågelsången är inte alltid helt lätt. Ibland kan lätena både förvåna och försvåra men det är också en del av charmen. 

– Ja vi vet ju aldrig när de olika fågelljuden kommer så stycket är sig aldrig likt eftersom ljudbandet och musiken är aldrig helt synkroniserade. Det är väldigt spännande "när piper det, när skriker det" det vet vi aldrig, säger Bjarte Engeset.

Är det svårt?

– Ja, väldigt svårt.

Deborah Jakobsson
deborah.jakobsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".