Arkivfoto:Christine Olsson/Scanpix.

Bisfenol borta från kvitton

"ta bort det som är allra värst först"
1:29 min

Arbetet med att få bort det hormonstörande ämnet bisfenol i Göteborg fortsätter. Efter ett politiskt beslut har det försvunnit från kommunens kvitton och biljetter, men det kan fortfarande finnas kvar i livsmedel, leksaker och andra plastprodukter.

Miljöpartisten Kia Andreasson är ändå nöjd med insatsen så här långt:

– Vi sa ju så här ta bort det som är allra värst först i kvitto och så vidare det var väldigt höga halter. Sen får man ta det pö om pö.

Göteborgs kommunledning beslutade för ett år sedan att systematiskt ta bort bisfenol i de produkter som kommunen köper och använder. En kartläggning visade att det är totalt nästan 900 produkter, många i livsmedelshanteringen.

Kommunen gick ett steg längre än EU och svenska myndigheter som bara hade stoppat bisfenol i nappar, lock på barnmatsburkar och i termopapper.

Nyligen kom en rapport från Kemikalieinspektionen om att man hittat bisfenol i varmt kranvatten i lägenheter, bland annat i Göteborg. Det beror på att rören renoverats med plast invändigt, så kallad relining. I kallt dricksvatten finns däremot ingen bifenol. Men relining är det stopp för nu:

– Så kan man inte använda den metoden, och om det hjälper om man låter vattnet rinna några minuter innan man använder det. Vi får ju kolla upp det ordentligt.

För säkerhets skull ska också avloppsvattnet till Gryaab kontrolleras under hösten. Om några veckor presenterar miljöförvaltningen en kemikalieplan, bland annat för att förhindra att bisfenol ersätts av andra skadliga ämnen.

– Där är det säkert många ämnen som vi måste ta itu med. Som också är hormonstörande och väldigt farliga.

Bisfenol A (förkortat BPA) kan även i små doser påverka organ och vävnader hos foster och spädbarn. BPA påverkar nervsystemet och reproduktionen och kan orsaka tidigare pubertet och beteendestörningar. Det kan också öka risken för bröstcancer.

Forskare och myndigheter anser att eftersom ämnet tas upp i kroppen bör långvarig exponering undvikas.

BPA används som råvara i polykarbonat- och epoxyplaster och finns bland annat i CD-skivor och tandfyllningsmaterial.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".