Ur Uppdrag Gransknings program om muthärvan i GÖteborg. Foto: Uppdrag Gransking/SVT.

Ny rättegång om muthärvan startar

Det finns inte mycket kvar av brottsmisstankarna mot bland andra byggmästaren Stefan Allbäck som åtalats för att ha mutat en kommunal tjänsteman i Göteborg, när ännu en rättegång i den så kallade muthärvan inleds idag.

Bevismaterial kan ha förstörts enligt uppgifter till åklagaren Thomas Forsberg. – Det görs gällande av vittnen att de här handlingarna är kastade helt enkelt.

Om det är så att någon medvetet gjort sig av med ekonomisk redovisning vill Thomas Forsberg själv i nuläget inte spekulera i. Men bevisningen har varit svår konstaterar han.

Hittills har sju åtal väckts i den så kallade muthärvan, som till största del handlar om tjänster och gentjänster mellan beställare på Göteborgs kommunala förvaltning och deras leverantörer. Tre personer har fällts.

Just den här rättegången handlar om påstådda mutor i form av teaterbiljetter, middagar, sportevenemang och gratisjobb.

Sedan reportaget i SVT för över tre år sen har också en stor del av misstankarna avskrivits i och med en förlikning. Kring 50 000 kronor i mutor misstänks tjänstemannen nu ha tagit emot. 30 000 av dem från Stefan Allbäck. Vad han och de andra leverantörerna tjänat på upplägget tas heller inte upp i rätten, eftersom det inte bevisats. Tjänstemannen kan ha godkänt uppblåsta fakturor av andra anledningar än mutor resonerar Thomas Forsberg.
– Jag kan inte visa på att han medvetet godkänt saker som varit fel.

Brotten kan ge fängelse om de misstänkta fälls, men mer troligt med tanke på summorna, och att det hela hände för flera år sedan är böter. Undantaget är den kommunala tjänstemannens brott - som åklagaren Thomas Forsberg anser är grovt.
– Han har bett att få de här sakerna.

Sten Lillieström
sten.lillieström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista