Några av de åtalade på väg in i rättegångssalen. Foto: Erica Hedin/SR P4 Göteborg
Muträttegången

Företagare hördes om Mamma Mia-biljetter

Tre företagare och en tjänstemans fru hördes när rättegången inleddes i det mutåtal som på förhand varit det mest uppmärksammade. Bland andra byggmästaren Stefan Allbäck åtalas för att ha mutat en kommunal tjänsteman i Göteborg.

I tingsrätten på måndagen hördes tre företagare i måleribranschen som åtalas för bestickning. Det handlade om varför de bjudit en tjänsteman på Idrotts- och föreningsförvaltningen, på musikalen Mamma Mia  och varför tjänstemannen fått glasögon till sig och sin dåvarande fru.

Svaren de gav handlade om att det var normal kutym att bjuda och när det gällde galsögonen så handlade det istället om ett lån, då tjänstemannen hade ont om pengar. Det var något som förnekades av tjänstemannens före detta fru, som vittnade senare under eftermiddagen. De erkänner de faktiska omständigheterna, men förnekar brott.

Det var SVT:s program Uppdrag granskning som berättade om hur en kommunal tjänsteman på Idrott och fritidsförvaltningen, som det hette då, fått tegel till sitt sommarhus utan att betala. Men idag när åtalet prövas i tingsrätten har målet krympt och nu handlar det om mindre summor.

– För att man ska kunna leda saker i bevis är beviskraven höga och det gäller att ha bra underlag för att någon ska dömas för brott, säger kammaråklagare Thomas Forsberg.

Hittills har sju åtal väckts i den så kallade muthärvan, som till största del handlar om tjänster och gentjänster mellan beställare på Göteborgs kommunala förvaltning och deras leverantörer. Tre personer har fällts.

Just den här rättegången handlar om påstådda mutor i form av teaterbiljetter, middagar, sportevenemang och gratisjobb. Till en början såg det ut att bli det största av de olika mutmålen, men rätten har inte gått åklagarnas väg. Det började med en tidigare teknisk chef i bostadsbolaget Poseidon dömdes i tingsrätten för grovt mutbrott, för att ha tagit mutor i form av tegel. Hovrätten sa dock att brottet inte var grovt, och då preskiptionstiden gått ut, så gick mannen fri.

Under eftermiddagen hörs en kvinna som tidigare var gift med tjänstemannen på Idrotts- och föreningsförvaltningen.

I rätten på måndagen visades ånger bland flera som åtalas för bestickning. De menar att när de begick handlingarna tänkte de inte på att det var något brottsligt, och de framhåller att det är en del av kutymen; att företag bjuder på till exempel biljetter är en del av kulturen.

Rättegången fortsätter i början på oktober, då kommer Stefan Allböck att höras också han åtalad för bestickning i målet döär den numera pensionerade tjänstemannen åtalats för grovt mutbrott. Ett brott som om han fälls kan ge fängelse.

Erica Hedin/Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista