Foto: Scanpix

Saab-möte om konkursboet

0:46 min

Det rättsliga efterspelet till Saab Automobiles konkurs fortsätter. På måndagen hölls ett förlikningssammanträde i Vänersborgs tingsrätt som rör dotterbolaget Saab Tools.

Syftet är att fastställa hur stort varje fodringsägares krav rätteligen är, så att konkursförvaltarna sedan kan fördela de tillgångar som finns. Totalt är det nästan hundra underleverantörer som vill ha tillbaka pengar från konkursboet och de kan bli så att de får fullt betalt, säger konkursförvaltaren Hans Bergqvist till P4 Väst.

Men det kan dröja ytterligare månader innan pengarna betalas ut.

– Om det blir rättegång så ska det ju först avgöras i tingsrätten, och om någon av parterna inte är nöjd med den bedömningen så finns möjligheten att överklaga till hovrätten. Så det kan ta tid, säger Hans Bergqvist, konkursförvaltare för Saab.

Det är för tidigt att ge någon prognos om vad underleverantörerna kan förvänta sig när det gäller att få pengar efter konkurserna i de två företagen Saab Automobile och Powertrain.

– Men det kommer i någon mån bli utdelning i såväl Saab automobile powertrain och Saab automobile AB, men det rör sig om ett mindre utrymme. Det är väsentligt fler fodringsägare som ska dela på kakan.

Victor Jensen, P4 Väst
victor.jensen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista