Arkivfoto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Åtalade GP-journalister frias

1:12 min

De tre journalister på Göteborgs-Posten som åtalades för brott mot tystnadsplikten, då en våldtagen kvinna kunde kännas igen på en publicerad bild, friades på måndagen av tingsrätten i Göteborg.

Journalisterna åtalades efter ett reportage i tidningen. En kvinna, som blivit våldtagen, kunde kännas igen på en bild. Men kvinnan hävdar att hon krävt att få vara anonym, och gjorde en anmälan.

Reportern, fotografen och en ansvarig redaktör åtalades för brott mot tystnadsplikt, efter beslut av justitiekanslern.

– Jag tycker givetvis att det är skönt att våra medarbetare friats. Det är ju en stor lättnad för dem. Men sedan har vi trots allt en person som känner sig sviken av GP, och det tycker jag fortfarande är tråkigt, säger Cecilia Krönlein, chefredaktör på Göteborgs-Posten.

Göteborgs-Posten och de åtalade hävdar att kvinnan inte begärt att få vara helt anonym. Och tingsrätten menar att kvinnans identitet har röjts genom det fotografi som publicerades, men att det inte går att slå fast att det skett utan kvinnans samtycke.

– Vi har i rättegången fört fram en mängd omständigheter som talar för att de uppgifter som målsäganden har lämnat är riktiga. Hon har förnekat att hon skulle ha lämnat något som helst samtycke, säger kammaråklagare Peter Larsson, som driver målet på uppdrag av justitiekanslern (JK).

Peter Larsson ska diskutera med JK om domen ska överklagas.

– Det handlar ju om fundamentalt viktiga principer för journalistisk verksamhet, och källskyddet är ju väldigt viktigt, säger Larsson.

Att GP röjde kvinnans identitet är fastslaget. Och frågan är hur det påverkar folks vilja att ställa upp på känsliga intervjuer i framtiden.

– Det är jätteviktigt att GP:s läsare och tipsare förstår att de tryggt kan vända sig till tidningen och lita på att inte få sin identitet röjd i de fall man inte vill det, säger Cecilia Krönlein som påpekar att tidningen skärpt sina rutiner för att förhindra missförstånd.

Anna Olofsson, Linn Ohlsson/Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista