Många ville fråga makthavarna under mötet. Foto: Lina Persson /Sveriges radio

Många frågor på stormötet i Biskopsgården

1:52 min

Ökad trygghet. Det var vad mötet i Biskopsgården i går kväll handlade om när poliser, tjänstemän och politiker mötte invånarna i stadsdelen.

– Det är positivt. De har kommit. Vi bad om att de skulle komma och de kom. Det skulle de ha gjort för länge sedan, säger Janna Atta.

Hon är en av de biskopsgårdsbor som är med på mötet. Hon är inte ensam, det är fullt av folk i Sjumilahallens idrottshall. De trehundra stolarna som har ställts ut inför mötet räcker inte till alla som har hittat hit. Det är ungdomar, medelålders och äldre. Och så barn - nästa generation biskopsgårdsbor, de som alla på mötet vill ska växa upp i en trygg stadsdel.

Och det är mycket frustration som kommer fram under det två timmar långa mötet. "Vi har tjatat i tre år om att ni ska öppna fritidsgården." "Problemet är inte fritidsgårdar, det är arbetslösheten. Vet du hur många människor det finns som har ambition och som har pluggat men som inte får jobb på grund av sitt efternamn?"

"Vakna upp nu! Det är en signal att två unga människor har dött nu. Det är en signal"

– I alla fall jag som politiker fick en bild av vad man känner här i Biskopsgården nu efter den här tragiska händelsen. Vi fick många tankar och idéer från de som var här, säger Håkan Persson är socialdemokrat och ordförande i stadsdelsnämnden Västra Hisingen.

Vad kommer du ta med dig och arbeta med konkret härifrån?
Att vi måste fortsätta den här dialogen. Nu ska vi gå igenom vad som har sagts, vad man har lagt för förslag i förslagslådorna och se vad vi ska göra härnäst.

Janna Atta tyckte inte att politikerna, tjänstemännen och poliserna svarade på de frågor som biskopsgårdsborna ställde.
– Det är många av dem som har sagt fina ord men det är tomt. Det har inget innehåll, vi har hört det förut, säger hon.

– Men vi hoppas att de kan bekräfta det de säger den här gången. Nu är det mer krav från invånarna. De säger att det räcker nu, vi vill inte ha fler döda.

Lina Persson
lina.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista