Bengt Bengtsson, bilist, och Malin Lundgren, NTF Foto: Jennie Danielsson

Äldre kroppar ömtåliga i trafiken

7:41 min

Äldre skadar sig värre i trafikolyckor än andra. Samtidigt kör äldre personer ofta på ett mer säkert sätt än yngre, och det finns saker i trafikmiljön som kan underlätta för äldre som kör bil.

I dag har 80 procent av personer över 65 år körkort och många vill fortsätta vara aktiva så länge som möjligt.

– Konsekvenserna av olyckor blir så mycket värre när man är äldre. Kroppen tål inte lika mycket krockvåld som en yngre människa klarar av. Därför behöver man jobba förebyggande för att undvika skador,  säger Malin Lundgren från NTF.

Hon säger att det pågår mycket forskning på området, till exempel hur man kan utforma trafikmiljöer som är enklare för äldre personer.

– Med äldre menar man personer över 65. Korsningar kan vara komplicerade, cirkulationsplatser kan kännas enklare att köra. Sen kan man se till fordonen, ska man byta bil som äldre ska man ta sig en funderare och se vilka behov man har i dag, säger Malin Lundgren.

Bengt Bengtsson ska fylla 73, kör bil men har funderat över hur han vill att omgivningen ska reagera den dag som han inte längre själv kan köra. Viktigt, tycker han, är att omgivningen är uppmärksam och reagerar även om det kan vara en känslig fråga att ta upp.

– Det är en svår sak att bestämma sig för att sluta köra bil om man kört i ett halv sekel, säger Bengt Bengtsson.

Själv tycker han att han kör bättre i dag än förr.

– Men när vi tog körkort en gång i tiden var det betydligt mindre trafik än i dag, vi kanske lever kvar lite i den gamla miljön och har inte riktigt rättat oss och förstått att trafiken är hårdare och tuffare nu så det krävs kanske också fortbildning och utbildning för äldre förare.

Också Malin Lundgren säger att om man är en frisk äldre person med god syn så har man oftast ett bättre körbeteende jämfört med yngre.

P4 Morgon Göteborg
p4morgongbg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista